Alkmadders

De naam Alkmadders verwijst naar enkele woorden uit de Nederduitse taal. 'Made' betekent laag grasland of weiland. In andere plaatsen heette zo'n stuk grond een 'meent'. De maaiers van het gras werden 'madders' genoemd. Het woordje 'Alk' is afgeleid van malkander of elkander.
Bij de verschijning van het eerste nummer in 1983 werden deze woorden samengevoegd tot de titel van het blad: Alkmadders.

Het kwartaalblad Alkmadders verschijnt vier maal per jaar: in maart, juni, september en december en wordt bezorgd bij alle donateurs van de stichting.
Losse nummers zijn voor € 5,75 per stuk te koop tijdens de openingsuren van het museum.

Cover van de eerste Alkmadders

Verschenen

Alkmadders maart 2022. Uit de inhoud: De Virtuoze Kagerplassen van Marinus Heijnes; G.M. Zoetemelk, man met vele gezichten; Nieuwe toekomst voor de Protestantse kerk op Kaageiland; Een trekvaart door Alkemade?

Alkmadders december 2021. Uit de inhoud: Padvinderij en scouting in Alkemade; Het Hugo van der Poelfonds; Hoe het geheugen je kan misleiden; De Buite Polder.

Alkmadders september 2021. Uit de inhoud: Firma Vink bestaat 100 jaar; De vervening van het Noordveen; Wandeling door Alkemade in 1953; Bidprentjes deel 3.

Alkmadders juni 2021. Uit de inhoud: De geschiedenis van de Hanzebank; Corona en andere epidemieλn in Alkemade; Verdwenen zwembaden in Roelofarendsveen.

Alkmadders maart 2021. Uit de inhoud: Jan Willem Schuilenburg Roeloffs, boer en burgemeester; Een oud begrafenisregister vertelt; Het Quackenbosch aan de Oude Ade; Huis de Bancken in Rijpwetering.

Alkmadders december 2020. Uit de inhoud: Terugblik op 40-jarig jubileum Oud Alkemade; Co de Bruijn, een veelzijdige Veender; Wat oude bidprentjes kunnen vertellen deel 2; Het verzwegen Indiλ in Oude Wetering.

Alkmadders september 2020. Uit de inhoud o.a.: Kerkstraat 7, hier gebeurde het; De oorlogsjaren in Kaag en Buitenkaag (deel 2); Wat oude bidprentjes kunnen vertellen; Armoede toen en nu.

Eerder verschenen Alkmadders Overige artikelen

Cover van Alkmadders maart 2022

Cover van Alkmadders december 2021

Cover van Alkmadders september 2021

Oude videobanden nu op dvd:
  • Oude Wetering 1954
  • Nieuwe Wetering 1967
  • Roelofarendsveen - Oude Wetering 1968 - 1970
  • Bejaarden-uitgaansdagen 1951 - 1958
  • Rijpwetering met o.a. bejaarden-uitgaansdagen
Deze dvd's zijn alleen op bestelling verkrijgbaar ΰ € 10,-- per stuk.